Seksuaaliterveys

Seksuaaliterveys on osa ihmisen hyvinvointia

Kun Jämsän Apteekki käynnisti verkkokaupan vuonna 2008, tuotevalikoimaan valittiin yhtenä ryhmänä seksuaaliterveyteen liittyvät tuotteet. Ilmeni, että niille oli paljon kysyntää, mutta tuotteita ei ollut kovin helposti saatavilla. Tuotteet soveltuivat hyvin verkkokauppaan, sillä niihin on mukavampi tutustua verkossa, omassa rauhassa.

Sairauksien vaikutuksesta seksuaaliterveyteen

Kun tuotteita valittiin verkkokauppaan, huomattiin, että silloinen apteekeissa tarjolla ollut tuotevalikoima oli riittämätön. Sairauksien vaikutuksista apteekin henkilöstöllä oli ennestäänkin tietoa, mutta tuotevalikoimaa kehitettiin entistä monipuolisemmaksi ja laadukkaammaksi kuulemalla Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Sekster-hankkeen asiantuntijoita.

Keskussairaalaa konsultoitiin etenkin apuvälineiden tarpeesta: Mitä apuvälineitä he suosittelevat asiakkailleen sairauden tai vamman aiheuttamaan seksuaalisen toimintakyvyn muutokseen. Valikoimaa on koostettu erityisesti terveydenhoidollisesta näkökulmasta.

Seksuaaliterveyteen liittyviin ongelmiin on saatavissa apua asianmukaisista tuotteista. Miehillä yleisimpiä ongelmia ovat erektio- ja orgasmihäiriöt.  Naisten yleisimmät seksuaaliterveysongelmat ovat seksuaalinen haluttomuus, orgasminsaantivaikeudet sekä emättimen kuivuus ja yhdyntäkivut. Näihin kaikkiin on saatavissa apua apteekista - olivatpa kyseessä apuvälineet tai lääkärin määräämät reseptilääkkeet.

Asiakas löytää tuotteet ja niihin liittyvää tietoa verkkokaupasta mutta hän voi aina kääntyä asiassaan apteekin henkilöstön puoleen.

- Henkilökuntamme on kouluttautunut palvelemaan asiakkaitamme myös seksuaaliterveyteen liittyvien ongelmien ja tuotteiden osalta. Keskustelut käydään aina luottamuksella, ammattimaisesti ja myönteisellä asenteella.

- Seksuaalisuushan on tärkeä voimavara ja luonnollinen osa ihmisen elämää, Päivi Korkman sanoo.

Ihmisten asenteet ovat muuttuneet avoimemmaksi, joten intiimeistäkin ongelmista uskalletaan puhua. Useimmille tulee seksuaaliterveyteen liittyviä ongelmia jossain elämänvaiheessa. Esimerkiksi erektiohäiriö voi olla ensimmäinen merkki alkavasta perussairaudesta. Apteekissa näihin liittyviä asioita hoidetaan päivittäin

-Me tunnemme asiakkaamme sairaudet ja hänen lääkityksensä, joten ymmärrämme hänen tilannettaan kokonaisvaltaisesti. Osa sairauksista tai lääkkeistä, kuten masennuslääkkeet, voivat aiheuttaa esimerkiksi seksuaalista haluttomuutta. Verenkiertosairaudet puolestaan voivat vaikuttaa erektiokykyyn.

Väestön ikääntyessä myös seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat lisääntyvät ja monelle ikääntyneelle puhuminen niistä voi olla vaikeaa.

-On muistettava, että osa asiakkaistamme on elänyt sitäkin aikaa, kun kondomejakin sai vain apteekeista. Monet ikääntyneistä voiva olla arkoja puhumaan intiimeistä asioistaan, mutta koulutettu henkilöstömme osaa kohdata heidät asiantuntevasti.

Seksuaalisen hyvinvoinnin apuvälineet voivat korvata toimintakyvyn puutoksia. Ne ovat tarpeen silloin, kun kumppania ei ole tai kumppani ei sairauden tai muun syyn vuoksi ole enää kiinnostunut seksistä. Dildoja tarvitaan apuvälineenä esimerkiksi emättimen ahtauman hoidossa tai yhdyntäkipujen hoidossa. Vibroja voi käyttää intiimialueen lisäksi myös halvauksen jälkeisiin tuntopuutoksiin eri puolilla kehoa, esimerkiksi suun lihasten stimulointiin halvauksen jälkeen. Erektiorenkaat ja –tuet auttavat ylläpitämään tyydyttävän erektion.

Apteekin henkilökunnan tehtävä terveydenhuollon ammattilaisina on auttaa ihmisiä huolehtimaan hyvinvoinnistaan – siksi myös seksuaaliterveys ja siihen liittyvät tuotteet kuuluvat apteekkiin.