Laadukkailla apteekkituotteilla kohti huoletonta lomaa

Mitä paremmin lomamatkan suunnittelee etukäteen, sitä paremmin se onnistuu. Mieti ennakkoon, mitä tarvitset matkalle mukaan ja varaudu myös yllätyksiin. Kun olet tehnyt tarvittavat hankinnat etukäteen, voit lomalla keskittyä oleellisimpaan – lomailuun ja rentoutumiseen!

Apteekin laaja tuotevalikoima tarjoaa huolenpitoa niin auringossaoloon, vatsalle, tapaturmiin ja matkustamiseen kuin nukahtamiseen ja hygieniasta huolehtimiseen.

 

Suomalaisesta apteekista ostaessasi voit olla varma tuotteiden korkeasta laadusta ja tuotteiden olevan sitä mitä luvataan!

 

Huomioi ennen lomaa

 

  1. Mieti ennakkoon mitä matkalla tarvitset ja kuinka paljon. Esimerkiksi aurinkosuojavoiteita ja tablettivalmisteita kuluu yllättävän paljon, jos matkalle lähtee isompi perhe tai lomalla ollaan useita viikkoja.
  2. Ota mukaan käytössä olevat reseptilääkkeesi. Ulkomaille matkustaessasi pidä lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissa ja kuljeta ne lentokoneessa käsimatkatavaroissa. Ota mukaan lääkärin tulostama potilasohje tai englanninkielinen reseptikopio, jonka voit pyytää ennakkoon apteekista.
  3. Elintärkeitä lääkkeitä, kuten insuliinia, on hyvä olla matkassa noin viikon verran ylimääräistä yllättävien tilanteiden varalle. Mikäli sinulla on käytössä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia reseptilääkkeitä (tunnistat ne pakkauksessa olevasta punaisesta kolmiosta) tai huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä, tarvitset lääkkeiden hallussapitoa varten Schengen-todistuksen Schengen-alueella lomaillessasi.
  4. Mikäli otat matkalle mukaan kylmäsäilytyksen vaativia lääkkeitä kysy kylmäsäilytysmahdollisuutta etukäteen lentoyhtiöltä ja matkakohteesta.
  5. Ulkomaille matkustaessa ota selvää tarvittavista rokotteista.

 

Aurinkosuojatuotteet suojelevat ihoa

 

Hanki aurinkosuojatuotteet Suomesta. Tällöin voit olla varma tuotteiden korkeasta laadusta ja suojaavuudesta. Käytä aurinkosuojaa reilusti ja lisää sitä muutaman tunnin välein auringossa ollessa. Suosi helposti levitettäviä suihkeita. Korville ja huulille näppärän avun tuo aurinkosuojapuikko.

 

Auringossaolon jälkeen After Sun-tuote rauhoittaa ihoa. Mikäli iho pääsee palamaan, sivele siihen kortisonivoidetta.

 

Ehkäise turistiripuli, hoida ummetus ja turvottelu

 

Ulkomailla bakteerikanta on erilainen kuin kotimaassa. Etenkin Aasiassa ja Afrikassa elimistölle vieraiden ja haitallisten bakteerien aiheuttaman ripulin, ns. turistipulin, riski on korkea.

 

Turistiripulin ennaltaehkäisyssä erityisen tärkeää on huolellinen käsienpesu ennen ruokailua sekä korkean riskin ruokien välttäminen. Käsidesi on hyvä pitää mukana paikoissa, joissa huolellista käsienpesumahdollisuutta ei ole. Turistiripulin riskiä pienentää tehokkaasti myös ilman reseptiä saatava Precosa-lääke. Se estää haitallisten bakteerien kiinnittymistä suolistoon ja sitä kautta niiden lisääntymisen. Maitohappobakteereita voi käyttää matkan ajan, mutta niiden teho turistiripuliin on kiistanalainen.

 

Matkalla yllättävään ripuliin tai ummetukseen löytyy tehokkaita itsehoitovalmisteita. Ripulin hoidossa suolatasapainoa korjaavat elektrolyyttivalmisteet ovat nesteen saannin ohella osa keskeistä hoitoa. Laktoositonta ruokavaliota noudattavien on hyvää pitää laktoosinpilkkojakapseleita varulta mukana. Vatsan turvotteluun auttaa suussaliukeneva Laxogas-jauhe.

 

Huomio hygieniaan ja hyviin yöuniin

 

Hygieniasta huolehtiminen on tärkeää, oli lomakohde mikä tahansa. Kun käsienpesu tai suihkussa käynti ei ole mahdollista, käsidesi, kertakäyttöiset käsipyyhkeet ja intiimipesupyyhkeet huolehtivat perus hygieniasta. Matkakokoinen suunhoitopakkaus huolehtii hammashygieniasta viemättä juurikaan tilaa matkalaukusta.

 

Lomamatkalla arkirutiinit muuttuvat ja säännöllisesti otettavien lääkkeiden käyttö voi unohtua. Lääkkeet voikin jakaa matkan ajaksi dosettiin, jossa jokaiselle viikonpäivälle on oma lokeronsa. Älä kuitenkaan annostele dosettiin lääkkeitä, jotka käsketään säilyttämään alkuperäispakkauksessa. Nämä lääkkeet ovat erityisen herkkiä kosteudelle tai valolle.

 

Pitkille auto-, juna-, lentokone- tai bussimatkoille herkkäunisen ykköstuotteet ovat korvatulpat sekä valolta suojaava unimaski. Melatoniinitabletit voivat auttaa nukahtamisessa ja niistä on apua myös aikaerorasituksesta toipumiseen.

 

Ennaltaehkäise hiertymiä, varaudu pieniin haavereihin

 

Jos lomamatka sisältää paljon kävelyä, rakkolaastarit ovat ehdoton varustus matkalle. Laastareita on hyvä käyttää ennaltaehkäisevästi mikäli tietää jalkineiden hankaavan.

 

Pieniin tapaturmiin on hyvä varautua erikokoisilla laastareilla ja sideharsoilla. Eläimistä tai siitepölystä helposti oireita saavien on hyvä varata mukaan antihistamiinitabletteja. Kortisonivoide lievittää hyönteistenpuremien aiheuttamaa kutinaa ja punoitusta.

 

Särkylääkkeeksi on hyvä varata mukaan helposti annosteltava, ilman vettä otettava lääkemuoto.

 

Matkapahoinvointiin, lennonaikaiseen korvakipuun sekä aikaerorasitukseen

 

Matkapahoinvointiin löytyy yli 12-vuotiaille lääkevalmisteita, tätä nuoremmille lapsille ja lääkkeetöntä vaihtoehtoa toivoville hyvä vaihtoehto on ranteisiin pujotettavat pahoinvointirannekkeet, joiden on todettu vähentävän pahoinvointia akupunktiopisteeseen kohdistuvan paineen avulla.

 

Paineentasauskorvatulpat auttavat paine-eron aiheuttamaan voimakkaaseen korvakipuun. Flunssan aiheuttamaa nenän tukkoisuutta ja siitä johtuvaa korvakipua voi ennaltaehkäistä avaavilla nenäsuihkeilla.

 

Pitkät lentomatkat lisäävät riskiä veritulppien muodostumiseen. Lentotukisukat sekä ajoittainen jalottelu lennon aikana vähentävät riskiä.

 

 

Lue lisää:

 

Kanta.fi; Lääkkeet mukaan ulkomaille

Fimea; Schengen-todistus

Terveyskirjasto; Turistiripuli eli matkaripuli

Rokote.fi - Matkailijan rokoteopas