Kissan nivelrikko ja sen hoito

Kissa on elastinen, kevyesti liikkuva eläin, joka peittää mahdolliset fyysiset ongelmansa tehokkaasti. Luonnossa kissan toimeentulo riippuu sen kyvystä ylläpitää ja puolustaa reviiriä, joka tarjoaa riittävästi saaliseläimiä. Siksi kissa pyrkii peittämään kipunsa mahdollisimman tehokkaasti. Kissan kivun peittämiskyky ei kuitenkaan merkitse sitä, ettei kissa tuntisi kipua ja kärsisi kivusta aivan samalla tavalla kuin mekin. Kissa osoittaa kivun hyvin pienin käytösmuutoksin, joista kerrotaan tässä artikkelissa tarkemmin.

Nivelrikko kissalla


Nivelrikko on hitaasti etenevä nivelen sairaus, joka johtaa kipuun ja nivelen jäykistymiseen. Nivelten pintaa suojaava nivelrusto rikkoutuu ja niveleen kehittyy pitkäaikainen tulehdus.

 

Nivelrikon esiintyminen liittyy kissalla jossain määrin ikääntymiseen, mutta kissan nivelrikon perimmäistä syytä ei tarkoin tunneta. Nivelrikko on kuitenkin erittäin yleinen vaiva ja arvioidaan, että noin 30–40 % kaikenikäisistä kissoista sairastaa nivelrikkoa. Yli 12-vuotiailta kissoilta on tutkimuksissa löydetty lähes jokaiselta nivelrikkomuutoksia.

 

Kissan nivelrikon oireet


Kissan nivelrikkokivun aiheuttamat käyttäytymismuutokset kehittyvät vähitellen, jolloin niitä herkästi pidetään ikääntymiseen kuuluvina. Kissan nivelrikkokipua on kuitenkin mahdollista hoitaa ja parantaa näin kissan elämänlaatua. Kissan kivun arvioinnissa verrataan nykyistä tilannetta aikaisempaan esim. kissan käyttäytymiseen sen ollessa noin 2-vuotias. Alla olevan kuvan kysymyksiä voidaan käyttää myös hoidon seurannassa.

 

Kissan_nivelrikko_taulukko.png

 

Kissan nivelrikon hoito


Kissan nivelrikon aiheuttaman pitkäaikaisen kivun hoitoon käytetään tulehduskipulääke meloksikaamia. Pitkäaikaiseen käyttöön kissalle tarkoitettu tulehduskipulääke (meloksikaami 0, 5 mg/ml oraalisuspensio) on nestemäinen ja se annostellaan pakkauksessa olevalla kiloasteikkoruiskulla tai tippoina pakkausselosteen ja eläinlääkärin antamien ohjeiden mukaan.

 

Aloitusannos on 0,1 mg meloksikaamia painokiloa kohden suun kautta kerta-annoksena ensimmäisenä päivänä. Hoitoa jatketaan suun kautta kerran vuorokaudessa (24 tunnin välein) ylläpitoannoksella 0,05 mg meloksikaamia painokiloa kohti. Annostele lääke mahdollisimman tarkasti kissan ihannepainon mukaan. Ihannepainona voidaan yleensä pitää kissan painoa sen ollessa yhden vuoden ikäinen.

 

Kissan oireiden tulee helpottua viimeistään 14 vuorokauden kuluttua hoidon alusta. Muussa tapauksessa keskeytä hoito ja ota yhteyttä hoitaneeseen eläinlääkäriin. Anna lääke kissalle suoraan suuhun tai ruuan mukana. Jollei kissa syö tai juo, lopeta lääkitys. Tee samoin, jos kissa oksentelee. Ota tällöin yhteys hoitavaan eläinlääkäriin.

 

Pitkäaikaisella tulehduskipulääkityksellä oleva kissa on suositeltavaa käyttää säännöllisesti (3–6 kk välein) eläinlääkärintarkastuksessa. Kissalle on myös suositeltavaa syöttää mahdollisimman nestepitoista ruokaa (säilykkeet), jotta se saa riittävästi nestettä. Pidä aina riittävästi raikasta juomavettä tarjolla. Kissat pitävät erityisesti laajoista matalista juoma-astioista.

 

Mitä muuta kuin lääkettä?


Ylipaino pahentaa nivelrikon oireita, joten ylipainoinen nivelrikkopotilas on laihdutettava normaalipainoonsa. Painonpudotuksessa kannattaa käyttää apuna eläinlääkäreiden kautta saatavia matalaenergisiä ruokia. Näiden lisäksi kissalle on hyväksi tarjota ruoka pientä puuhaa vaativasta ruokkijasta, joita on monia erilaisia tarjolla eläintarvikeliikkeissä. Huolehdi, ettei ruokkija ole liian vaativa kissan kuntoon nähden ja se saa edelleen riittävästi ruokaa.

 

Leiki kissan kanssa joidenkin minuuttien ajan 2–3 kertaa päivässä. Laihdutuksen lisäksi voidaan kissalle tarjota tiettyjä nivelten toimintaa tukevia täydennysrehuja, kuten omega-3 rasvahappoja ja glukosamiinikondroitiinivalmisteita (Seraquin®).

 

Kipeä kissa hyötyy pintaverenkiertoa vilkastuttavasta ja sisäsyntyisten kipua vähentävien endorfiinien erittymistä lisäävästä hieronnasta, jota voit tarjota sille harjaamalla kissaa pehmeällä harjalla tai silittämällä karkeahkolla hanskalla. Kissan liikkuminen helpottuu, kun asetat sille portaita tai liuskoja kulkureiteiksi sellaisiin paikkoihin, joihin sen on vaikea muutoin päästä. Laita kissalle riittävän laaja ja ainakin yhdeltä reunaltaan matala hiekkalaatikko helppokulkuiseen rauhalliseen paikkaan.

 

Kaikenlainen stressi pahentaa kipua, joten kaikkia muutoksia kissan elämässä kannattaa välttää. Jos niitä on pakko tehdä, pyri tekemään ne vähitellen. Kissan naamaferomonista on tällöin myös hyötyä.