Kuinka suojata lemmikki punkkien levittämiltä taudeilta?

Joka vuosi kevään kynnyksellä ihmiset alkavat jakaa punkkitarinoitaan. Pian keskusteluissa ovat mukana aiheet siitä miten punkeilta suojaudutaan. On niskaan laitettavia valeluliuoksia, tabletteja, pantoja, rokote, suihkeita sekä tietenkin punkkipihdit.

 Punkit levittävät borrelioosia ja anaplasmoosia

 Puutiaiset ovat punkkeihin kuuluvia hämähäkkieläimiä. Kansankielessä puutiaisia kutsutaan yleensä nimellä punkki.  Suomessa luonnossa elävä puutiainen on lajinimeltään Ixodes Ricinus ja se tarttuu sekä koiriin, kissoihin että ihmisiin. Punkit ovat levinneet laajalle koko maahan, eniten niitä tavataan rannikkoseuduilla.

Punkkien aistinelimistö on kehittynyt niin, että se löytää itselleen isäntäeläimen mm. tärinän, lämpösäteilyn, äänentaajuuksien ja hajuaistin perusteella. Kun sopiva isäntä on löytynyt, se puuduttaa purukohdan ja kaivaa leuoillaan tien verisuoneen. Kun punkki on kiinnittyneenä riittävän pitkään, se siirtää syljessään isännän verisuoneen mahdollisia taudinaiheuttajia.

 Borrelioosi ja anaplasmoosi ovat yleisimmät punkkien tartuttamat taudit, jotka tarttuvat yleensä vasta noin kaksi päivää kiinnittyneenä olleesta punkista. Oireet ovat lemmikeillä hyvin epämääräisiä ja moninaisia. Yleisoireita voivat olla mm. kuume, ruokahaluttomuus, väsymys, heikkous ja ongelmallinen liikkuminen. Koska bakteerit piiloutuvat varsin kekseliäästi eläimen elimistöön, ei eläinlääkärin välttämättä ole helppo päätyä oikeaan diagnoosiin.

 

Useita keinoja punkkitartunnan ennaltaehkäisyyn

 Helpoin tapa välttyä punkkivälitteisiltä sairauksilta on ennaltaehkäistä niiden pitkä kiinnittyminen eläimeen. Ihon jokapäiväinen tarkistus kannattaa sisällyttää päivärutiineihin punkkikauden aikana. Pitkän kiinnittymisen ennaltaehkäisyyn on kehitetty myös monenlaisia valmisteita, joista lemmikin omistaja voi valita omalle lemmikilleen sopivimman vaihtoehdon. Usein uudet lemmikin omistajat eivät kaikkia uusia vaihtoehtoja vielä tiedä, joten eläinlääkärit ja apteekin henkilökunta ovat avainasemassa suositellessaan eri tuotteita.

Valmisteissa on eroja vaikutuksen suhteen, osa karkottaa punkit ja osa tappaa punkit ihokosketuksen välityksellä.

 

Kuinka valita lemmikille sopiva punkkilääke?

 Karkottavat valmisteet käyvät vain koirille ja ne ovat myrkyllisiä kissoille. Jos siis kotona on koira ja kissa, on turvallista valita molemmille sopiva tuote, sillä myrkyllinen aine voi joutua eläimestä toiseen kosketuksen tai nuolemisen välityksellä. Esimerkiksi fiproniilia sisältävät valeluliuokset ovat turvallisia käyttää sekä kissoille että koirille.

Valmisteen valinnassa on hyvä ottaa huomioon perheen muiden lemmikkien lisäksi myös lapset. Punkkipannoissa lääkeainetta vapautuu tasaisesti ja pantaan koskemista tulisi itse välttää. Siksi varsinkin lapsiperheissä pannan ja valeluliuoksen käyttöohjeet tulee huolellisesti lukea paketin pakkausselosteesta ja noudattaa varotoimenpiteitä.

 

Tabletti- ja rokotevalmisteet reseptillä

 Koirille on tarjolla suun kautta annettava tablettivalmiste, jonka sisältäpäin tuleva vaikutus tappaa punkin, kun se aloittaa ateriansa. Esimerkiksi kerran kuukaudessa annettava makutabletti on hyvä vaihtoehto silloin, kun koira ui paljon ja on läheisessä kosketuksessa lasten ja perheen muiden lemmikkien kanssa, koska koiran iholta ei irtoa mitään lääkettä ympäristöön. Lisäksi koirille on tarjolla rokote borrelioosia vastaan. Tabletti- ja rokotevalmisteet ovat reseptilääkkeitä, joten niistä kannattaa kysellä lisätietoa eläinlääkäriltä.

Punkkitorjunta ennaltaehkäisee puutiaisten kulkeutumista kotiin ja ihmisiin; puutiainen kun voi mönkiä myös ihmisen iholle, kiinnittyä siihen ja tartuttaa tauteja, kuten borrelioosia ja vaarallisempaa puutiaisaivokuumetta.