Nauti auringosta turvallisesti

Iho kannattaa suojata vaatetuksella ja laadukkailla aurinkosuojavoiteilla

Auringon ultraviolettisäteily voi aiheuttaa iholla näkyviä muutoksia ja vaurioita kuten ruskettumista, valoihottumaa, luomien muutoksia, ihon vanhenemista ja ihon kasvaimia. Auringolta kannattaa suojautua sopivalla vaatetuksella, aurinkosuojavoiteilla ja aurinkolaseilla. Auringon vaikutusta lisäävät ympäristötekijät, kuten vesi, hiekka, lumi ja jää. Lisäksi korkealla vuoristossa iho palaa nopeammin kuin alavalla maalla.

Ihomme reagoi auringon ultraviolettisäteilyyn ihotyypin mukaan. Suomalaisista yli puolet kuuluvat ihotyyppiin, joka Suomen olosuhteissa voi oleskella auringossa suojautumatta 20-30 minuuttia. Auringossa oleskeluaikaa voi pidentää aurinkosuojavoiteilla. Aurinkosuojavoiteen suojakertoimella ilmoitetaan, kuinka monta kertaa kauemmin aurinkovoiteella voideltu iho kestää aurinkoa palamatta. On tärkeä muistaa levittää aurinkosuojavoidetta runsaasti, noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ja lisätä sitä auringossa oleskelun aikana. Pelkästään kasvojen alueelle tarvitaan noin teelusikallinen voidetta, jotta saavutetaan aurinkosuojavoiteen ilmoittama suoja.

Jos iho kuitenkin palaa, kuumottavaa ja kirvelevää ihoa voi suihkuttaa viileällä vedellä. Iho kannattaa voidella kosteusvoiteella tai kortisonivoiteella. Vettä kannattaa juoda runsaasti, jos iho on palanut auringossa. Tulehduskipulääkettä voi ottaa, jos auringonpolttamasta on tullut paha olo tai iho on kipeä tai turvoksissa. Ihon kannattaa antaa rauhoittua kunnolla ennen kuin menee uudelleen aurinkoon.

Monet lääkeaineet voivat aiheuttaa ihoreaktion auringon vaikutuksesta. Tällöin iho palaa auringossa normaalia herkemmin ja jälki on auringonpolttaman näköinen. Voit tarkistaa käyttämiesi lääkkeiden mahdolliset auringonvalolle herkistävät ominaisuudet apteekistasi.