Harjoittelussa oppii parhaiten käytännön apteekkityön

Siilinjärveltä kotoisin oleva Antti Kauttonen opiskelee farmasiaa Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa. Opintoihin kuuluu kaksi kolmen kuukauden harjoittelujaksoa, joista hän suoritti ensimmäisen Jyväskylässä viime vuonna. Tänä keväänä farmaseutiksi valmistuva Kauttonen on suorittanut toisen harjoittelujaksonsa Jämsän Apteekissa. Hän viihtyy hyvin Äijäkaupungissa, joten huhtikuun lopulla päättynyt harjoittelu jatkuu kesätyönä samassa paikassa.

Suurin osa farmasiaa opiskelevista työllistyy apteekkiin. Harjoittelujakson aikana opitaan käytännön apteekkityötä yliopiston antaman ohjeistuksen mukaan. Harjoitteluun kuuluu muun muassa asiakaspalvelua, asiakkaan lääkehoidon ja iäkkään potilaan lääkehoidon arviointia sekä myös asiakkaan resepti- ja itsehoitolääkkeiden kokonaisarviointia. Lääkevalmistusta ja hinnoittelua opitaan myös käytännön harjoituksin.

Antti Kauttonen kertoo olevansa tyytyväinen harjoitteluun. Yliopistolta saatu tieteellinen pohja on täydentynyt asiakaspalvelutyössä.

- Pidän tästä työstä, sillä tykkään keskustella ihmisten kanssa ja neuvoa heitä lääkkeiden käyttöön liittyvissä asioissa.  Yliopistolla on ollut asiakaspalvelukursseja, mutta vasta käytännön työssähän sen on oppinut parhaiten. Tässä työssä pärjää, kun on asiakaspalveluhenkinen.

Vaihtelua harjoitteluun toi valtakunnallinen hanke, jonka ansiosta Kauttonen ja apteekin toinen farmaseuttiharjoittelija Soile Peltokangas kävivät vetämässä peruskoululaisille pari lääkekasvatus-oppituntia Jämsän Mäntykallion koululla.

- Se oli mukava kokemus, sillä koululaiset olivat tosi kiinnostuneita aiheesta. Monet heistä muistivat hyvin lääkkeitten nimiäkin.

Jämsä oli Kauttoselle ennestään tuttu paikka armeijan ajoilta, sillä hän suoritti asepalveluksen Ilmavoimien teknillisessä koulussa Hallissa. Vapaa-aikanaan hän suuntaa mielellään lenkkipolulle, joita Jämsässä on hänen mukaansa hyvin tarjolla.