Maithohappobakteerit huolehtivat vatsastasi

Maitohappobakteerit ovat hyödyllisiä bakteereita, jotka muun muassa auttavat parantamaan vastustuskykyä. Kaiken lähtökohta on ihmisen suolisto, jonka terveenä pitämisessä hyödyllisillä bakteereilla on tärkeä tehtävänsä.

Mitä maitohappobakteerit ovat?

Maitohappobakteerit eli probiootit ovat hyödyllisiä, yhden tai useamman mikrobikannan viljelmiä, jotka saavat aikaan terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia.

Maitohappobakteerien positiiviset vaikutukset perustuvat niiden kykyyn kiinnittyä suoliston pintaan ja palauttaa sinne oikea bakteeritasapaino. Ne voivat  maitohappoa tuottamalla myös tuhota haitallisia bakteereita sekä tehostaa immuunivastetta.

Missä muodossa ja mitä maitohappobakteerikantaa tulisi käyttää?

Maitohappobakteereita löytyy tabletteina, kapseleina, jauheina sekä nestemäisinä valmisteina. Myös osaan hapanmaitovalmisteista on lisätty maitohappobakteereita.

- Tehon kannalta lääkemuodolla ei ole merkitystä, kunhan annosmäärä on riittävä, farmaseutti Sari Saraman Jämsän Apteekista sanoo.

Maitohappobakteereita löytyy useita eri kantoja, mutta niiden keskinäistä tehokkuutta on vaikea tutkia. Yksi tutkituimmista maitohappobakteereista on Rela-valmisteiden sisältämä Lactobacillus reuteri. Ostopäätöstä tehdessä kannattaa valita tuote, jonka tehosta on tieteellistä näyttöä.

Mihin maitohappobakteereita voi käyttää?

Antibioottikuurin aikana

Suolistossa asuu luonnostaan lukematon määrä hyviä bakteereja, jotka toimivat mm. ruoka- ja lääkeaineiden hajottajina ja rajoittavat haitallisten bakteerien määrää suolistossa. Antibioottikuuri tuhoaa suoliston hyvää bakteerikantaa, mikä voi aiheuttaa erilaisia suolisto-oireita, mm. ripulia.

Koska suoliston normaalin bakteerikannan palautuminen antibioottikuurin jälkeen voi viedä useita kuukausia, on suositeltavaa käyttää maitohappobakteereja antibioottikuurin ajan sekä jonkin aikaa sen jälkeen. Tämä auttaa vähentämään antibioottien aiheuttamia vatsaoireita kertoo Sari Saraman.

- On kuitenkin tärkeää, että maitohappobakteerit otetaan vähintään kaksi tuntia ennen tai jälkeen antibiootin oton, sillä suuri osa maitohappobakteereista tuhoutuu, jos ne annostellaan yhtä aikaa antibiootin kanssa, Sari Saraman huomauttaa.

Akuutti ripuli ja laktoosi-intoleranssi

Maitohappobakteerien on todettu sekä estävän että lyhentävän akuutin ripulin kestoa. Osalla laktoosi-intoleranssia sairastavista ne vähentävät intoleranssin oireita.

Matkalle

Ulkomailla ruuan ja juoman sisältämät bakteerikannat voivat vaihdella paljon omastamme. Vatsa voi reagoida uusiin bakteerikantoihin mm. ripulilla.

- Maitohappobakteerit vähentävät vatsaoireita ja niitä suositellaankin otettavaksi jo kotimaassa muutama päivä ennen matkalle lähtöä. Käyttöä jatketaan koko matkan ajan, Saraman neuvoo.

Tutkimuksin on todettu, että maitohappobakteerivalmisteiden teho turistiripulin ehkäisyssä riippuu sekä valmisteen sisältämästä bakteerikannasta että matkakohteessa elävistä bakteereista. Näin ollen yksiselitteistä vastausta tehokkaimmasta tuotteesta ei voida antaa.

Apua koliikkiin ja moneen muuhun vaivaan

Vastasyntyneiden koliikki-itkun määrää voidaan vähentää merkittävästi maitohappobakteerien avulla. Turun yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa on saatu viitteitä maitohappobakteerien positiivisesta vaikutuksesta vauvojen koliikkiin.

Jopa viidesosa imeväisistä kärsii koliikki-itkusta. Koliikista kärsivien vauvojen suolen mikrobifloora voi olla epätasapainossa ja maitohappobakteerit tasapainottavat sitä.

- Jo raskauden ja imetyksen aikana äidin nauttimat maitohappobakteerit sekä vauva-aikana ja lapsuusiässä nautitut maitohappobakteerit näyttävät vähentävän atooppista ihottumaa ja maitorupea ainakin 2-4 vuoden ikään asti, farmaseutti Sari Saraman kertoo.

Eri tutkimuksin ollaan selvittämässä maitohappobakteerien positiivista vaikutusta muun muassa lasten korvatulehdusten ehkäisyyn, naisten virtsatietulehdusten hoitoon, nivelreumaan, tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja osteoporoosiin.