Iloa parisuhteeseen ja seksuaaliterveyteen

Seksuaaliterveys on Maailman terveysjärjestön, WHO:n lanseeraama käsite, joka tarkoittaa seksuaalisuuteen liittyvää fyysisen, emotionaalisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilaa. Hyvän seksuaaliterveyden edellytyksiä ovat positiivinen ja kunnioittava asenne seksuaalisuuteen sekä seksuaalioikeuksien kunnioittaminen. 

Jokaisella on halu tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi. Jokainen kaipaa kosketusta, nähdyksi ja kuulluksi tulemista. Ihmiset kokevat seksuaalisuuden eri tavoin ja siihen vaikuttavat monet eri asiat. Parisuhdetilanne, ikä, elämäntilanne, työ, oma tausta ja kokemukset sekä sairaudet ja lääkkeet voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen.
  Seksuaaliterveys on osa parisuhdetta, toisille tärkeämpää kuin toisille. Seksuaalisuus merkitsee usein erilaisia asioita parisuhteen eri vaiheissa. Esimerkiksi ikääntymisellä on vaikutusta seksuaalisuuteen. 

 

Elämän eri vaiheet muuttavat seksuaalisuutta

 

Kehossa tapahtuu fyysisiä muutoksia ikääntymisen myötä, sairaudet ja lääkitykset kuuluvat elämään. Lisäksi seksuaaliterveyteen vaikuttavat myös limakalvojen kuivuminen, erektiohäiriöt ja psyykkiset tekijät. Toisaalta missä iässä tahansa voi ilmaantua kiihottumisen hidastumista, orgasmin voimakkuus voi muuttua tai orgasmin saaminen voi vaikeutua.

Psyykkisillä tekijöillä on myös suuri vaikutus seksuaalisuuteen parisuhteessa. Toisella voi olla halukkuutta seksiin ja toisella taas haluttomuutta. 

Huumori auttaa erityisesti pitkässä parisuhteessa, jolloin toisen tuntee hyvin. Tällöin esimerkiksi epäonnistuminen seksissä ei ole katastrofi. Pitkässä parisuhteessa ei myöskään tarvitse kilpailla kenenkään kanssa. Parisuhteessa on aina tärkeää puhua avoimesti siitä, mikä tuo seksuaalista nautintoa ja millaisia asioita kumppani toivoo.

Seksuaalisen nautinnon apuna voi olla esimerkiksi avoin keskustelu, seksuaaliterveystuotteet, seksin apuvälineet, hierontaöljyt, liukuvoiteet, eroottinen peli tai läheisyys ja koskettelu.

 

Seksuaalisuuden apuvälineet

 

Toisinaan saattaa ilmetä tarpeita apuvälineille oman seksuaalisuuden ilmentämiseksi. Mikä onkaan luontevampi paikka hakea apua intiimeihin haasteisiin kuin luotettava ja turvallinen apteekki. 

Seksivälineellä tarkoitetaan yleensä sellaisia välineitä, joita käytetään huvin vuoksi ja rikastuttamaan parin yhteistä tai omaa seksielämää. Seksin apuvälineillä tarkoitetaan välineitä, jotka auttavat jossakin seksiin liittyvässä haasteessa. Seksin apuvälineet auttavat myös silloin, jos oman seksuaalisuuden toteuttaminen on estynyt esimerkiksi jonkin toimintakyvyn rajoitteen tai sairauden vuoksi.

Useinkaan seksivälineellä ja seksin apuvälineellä ei ole käytännössä eroa vaan kyse on samoista tuotteista, vain käyttötarkoitus vaihtelee.

Useista apteekeista löytyy nykyisin kattava valikoima seksuaaliterveystuotteita ja seksin apuvälineitä. Vibraattorit,
hieromasauvat, dilatointisauvat, liuku- ja hierontavoiteet sekä kiihottumista edistävät voiteet ja geelit voivat auttaa
seksuaaliterveysasioissa. Naisille voi löytyä apua myös lantionpohjan lihasten harjoittamiseen tarkoitetuista välineistä. Miehille tarkoitettuja apuvälineitä ovat esimerkiksi erektiorengas, erektiotuki tai erektiopumppu. 

Seksuaaliterveyteen liittyvien kysymysten kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Seksuaalisuuden asenneilmasto on nykyisin aiempaa avoimempi. Seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista voi puhua esimerkiksi lääkärille, hoitajalle, seksuaaliterapeutille tai apteekissa farmaseutille. Terve seksuaalisuus kuuluu meille kaikille!