Koiran liikuntaelinsairaudet

Koiran liikuntaelinten sairaudet ovat usein laadultaan pitkäaikaisia ja parantumattomia. Niiden syntyyn vaikuttavat sekä koiran perimä että ravinto. Ne voidaan karkeasti jaotella luiden pehmenemissairauksiin ja luiden kehityshäiriöistä johtuviin sairauksiin. Koirien liikuntaelinsairauksia ovat esimerkiksi lonkkavika sekä olka-, kyynär- ja polvinivelten rappeuma.

 

Laadukasta ravintoa, sopivasti energiaa

 

Normaalin kasvun turvaamiseksi ravinnon tulee olla ravintoainemääriltään ja niiden suhteilta laadukasta. Ravintoaineiden puutokset johtavat kasvun hidastumiseen ja ruokahalun huononemiseen. Liika ruokinta johtaa suurilla roduilla liian nopeaan kasvuun, joka altistaa kasvuhäiriöille.

 

Kasvuhäiriöiden oireita ovat esimerkiksi pitkien luiden tai kylkiluiden kasvupisteiden turpoaminen tai raajojen pitkien luiden silmin huomattava vääntyminen. Pienemmillä roduilla puolestaan liian suuri energiamäärä johtaa helposti lihomiseen.

 

Ylipainosta johtuva  epäsuhde eläimen painon ja luiden sekä nivelten kehityksen välillä voi aiheuttaa nivelten vaurioitumisen, pahentaa jo syntyneitä vaurioita tai altistaa nivelsairauksille. Liika kalsiumin saanti voi myös altistaa nivelsairauksille. Pentujen suolistosta jopa 40 % kalsiumista imeytyy, mikä tekee pennut herkiksi kalsiumin liikasaannille.

 

Aikuisten koirien suolisto pystyy sopeutumaan paremmin ravinnon poikkeavaan kalsiumpitoisuuteen vähentämällä imeytymistä. Ylimääräinen kalsium pienentää esimerkiksi raudan, sinkin ja kuparin imeytymistä, jolloin eläin altistuu luiden ja nivelien kehityshäiriöille.

 

Koirien liikuntaelinsairauksia voidaan ehkäistä laadukkaalla ravinnolla. Erityisesti pentujen ravinnon tulee olla erittäin tasapainoista niin ravinteiden kuin saatavan energiankin suhteen. Ravintoaineiden ihannemäärät ja ruoka-annoksien oikeat koot varmistavat mahdollisimman terveen kehityksen.

 

Lisäavuksi glukosamiinia ja kondroitiinia

 

Suuret ja aktiivisessa harrastuskäytössä olevat koirat saattavat tarvita myös niveliä suojaavaa ravintolisää vaurioita estämään. Glukosamiinia ja kondroitiinia sisältävät ravintolisät auttavat rustojen, luiden, nivelsiteiden ja jänteiden uusiutumista. Ne ovat elimistön itsensäkin muodostamia aineita erilaisten vaurioiden korjaamista varten. Myös iäkkäillä koirilla voidaan glukosamiinia käyttää ennaltaehkäisemään nivelvaivoja. Ennaltaehkäisyssä käytettävät annokset ovat pieniä, mutta käytön tulee olla säännöllistä.

 

Koiran omasta apteekista löydät monipuolisen ja laadukkaan valikoiman ravintolisiä koirien nivelten hyvinvointiin!

 

 Liikuntaelinsairauksin hoitoon käytetään erilaisia lääkkeitä. Vaivoja helpottamaan voidaan käyttää tulehdusta poistavia ja ehkäiseviä kipulääkkeitä tai nivelruston aineenvaihduntaan vaikuttavia ja tulehdusta ehkäiseviä lääkkeitä. Myös glukosamiinia ja kondroitiinia käytetään nivelvaivojen hoitoon. Ne vaikuttavat suoraan vaurioituneeseen nivelrustoon osallistuen ruston normaaliin paranemiseen. Glukosamiinin ja kondroitiinin annoksen esimerkiksi nivelrikon hoidossa ovat huomattavasti suuremmat kuin ennaltaehkäisyssä.