Apua koiran eroahdistukseen

Tavallisimpia koiran käytöshäiriöitä on eroahdistus. Sitä esiintyy noin kymmenellä prosentilla koirista. Erityisesti siitä kärsivät koirat, joita ei ole opetettu yksinoloon. Muuttuva elämäntilanne, kuten pitkän loman päättyminen, kotona koiran kanssa olleen omistajan siirtyminen työelämään tai traumaattinen kokemus yksin ollessa, voi laukaista lemmikin eroahdistuksen.

Eroahdistuksesta puhutaan, kun koira yksin jäätyään ahdistuu ja stressaantuu. Oireina voi olla haukkumista, vinkunaa, ulvomista, tarpeiden tekemistä sisälle, ovien raapimista, tavaroiden järsimistä tai itsensä pureskelua ja nuolemista. Eroahdistuksessa oireet ilmenevät pian omistajan poistuttua kotoa.

 

- Tämän kaltaiset oireet voivat johtua myös sairaudesta, tylsistymisestä tai vaikkapa mielenosoituksesta. Tilanne on aina syytä selvittää asiaan perehtyneeltä koirankouluttajalta tai eläinlääkäriltä, sanoo farmaseutti ja eläintenhoitaja Vilma Jylkkä.

 

Eroahdistusta voi myös pyrkiä ennaltaehkäisemään erinäisin keinoin. Koira kannattaa viedä väsyttävälle lenkille ennen yksin jäämistään. Tylsistymisen estämiseksi koiralle voi antaa leluja tai tehtäviä siksi aikaa kun on poissa. Myös radion voi jättää päälle vaimentamaan ulkoa tulevia ääniä.

 

On hyvä muistaa, että omistaja voi osaltaan omalla käyttäytymisellään vaikuttaa koiran käyttäytymiseen. Omistajan rauhallinen käytös yleensä tyynnyttää lemmikin. Siten koiran omistajan lähteminen ja paluu kotiin kannattaakin tehdä mahdollisimman huomaamattomasti ja kiinnittämättä erityistä huomiota koiraan.

Eroahdistuksen hoito

Koiran eroahdistukseen kuten muihinkin käytöshäiriöihin kannattaa hakea apu ajoissa. Eläinten käytösongelmissa hakeudutaan yhä useammin eläinklinikalle. Eläinlääkäri kartoittaa tilanteen haastatteluin ja kliinisin tutkimuksin. Samalla mahdolliset muut terveydelliset syyt suljetaan pois.

 

Henkilökohtaisen harjoitusohjelman tukena voidaan käyttää eläinlääkärin ja koirakouluttajan yhteisesti toteuttamaa käytösterapiaa. Pysyvän avun saamiseksi omistajan on oltava motivoitunut käytösterapian toteutukseen.

 

Harjoitusohjelman lisänä ja eroahdistuksen ennalta ehkäisyyn voidaan käyttää rauhoittavia lisäravinteita.

 

- Lääkitystä tai rauhoittavia ravintolisiä voidaan käyttää apuna, mutta ei koskaan käytösterapian korvikkeena, Jylkkä muistuttaa.

 

Koiran hyvinvointiin löytyy monipuolisesti tuotteita sekä myymälästä että verkkokaupasta .  Rauhoittavia ravintolisiä ovat muun muassa B-vitamiinit, aminohappoja ja kasviuutteita sisältävä Calmex  tai lehmänmaidosta entsyymikäsittelyllä valmistettu täydennysrehu Zylkene.  Niiden lisäksi käytettyjä ovat tyynnyttävät Adaptil feromonivalmisteet.

- Tarvittaessa neuvomme sopivan tuotteen valitsemisessa. Koiralle virikkeeksi yksinoloon voi käyttää esimerkiksi Buster DogMaze aktiivikuppia tai Buster Soft Cube aktivointikuutiota, Vilma Jylkkä vinkkaa.  

Lue lisää eroahdistuksesta ja sen hoidosta:  http://www.elainlaakariin.fi/koiran-eroahdistus/