Vatsan hyvinvointi

 

Lemmikin vatsavaivat ovat hyvin yleisiä. Koiran tai kissan oksenteluun voi olla monia eri syitä. Akuuttia ripulia voi hoitaa myös kotihoidossa, mutta joskus tilanne vaatii eläinlääkärillä käynnin. Lue eläinlääkärin vinkkejä vatsan hyvinvointiin.

Mitkä ovat lemmikin tavallisimmat vatsavaivojen aiheuttajat?

 

Koiran tai kissan oksentelu tai löysävatsaisuus johtuu tavallisesti 1) sopimattoman ruoan syömisestä, 2) bakteeri-, virus- tai sisäloistartunnasta tai 3) meneillään olevasta antibioottikuurista. Tämä sama pätee kissoihin. Myös 4) stressi voi laukaista lemmikin ripulin aivan vastaavasti kuin ihmisilläkin.

 

Mikä merkitys on lemmikin omilla mikrobeilla vatsan hyvinvointiin?

 

Suoliston mikrobit vaikuttavat 1) suoliston toimivuuteen, 2) suolen seinämän limakalvon toimintoihin, 3) vastustuskyvyn muodostumiseen ja 4) lisäksi ne estävät patogeenisten mikrobien lisääntymisen suolistossa. Terveen suoliston mikrobikanta on hyvin vakaa ja sen koostumus ei juuri muutu bakteereiden välisen elintilakilpailun ansiosta.

 

Pitääkö ripuloiva lemmikki viedä eläinlääkäriin?

 

Jos lemmikki on löysämahaisuudesta huolimatta pirteä ja suostuu juomaan, voidaan ripulia hoitaa kotona muutamien päivien ajan. Jos koira on selkeästi sairaanoloinen, ei juo tai jos ulosteessa on verta, on koira syytä viedä eläinlääkäriin. Erityisesti pienten pentujen kohdalla on oltava valppaana- parvotartunta on pennuille hengenvaarallinen.

 

Miten sairastunutta lemmikkiä tulisi hoitaa kotona?

 

Koiran/Lemmikin nesteensaantia tulee tarkkailla ja sen tulee saada riittävästi nestettä. Aiemmin suositeltiin koiran paastotusta ensimmäisenä ripulipäivänä, mutta tästä on luovuttu ja nykyisin suositellaan rajoitettua ruokintaa eli hyvin pieniä määriä esim., riisi-tonnikalaseosta 4 kertaa päivässä. Lisäksi voi antaa apteekista ostettavia lemmikeille tarkoitettuja pre- tai probiootteja, jotka tasapainottavat suolistoa.

 

Normaaliin ruokavalioon palataan vasta, kun koira on ollut ripuloimatta parin päivän ajan. Aluksi riisiseosta sekoitetaan pieneen määrään normaalia ruokaa ja näin totutetaan vatsaa vanhalle ruoalle.

 

Mistä lemmikki saa pro- tai prebiootteja?

Täydennysrehuissa, kuten Canikur® tai Canikur Pro® on suoliston normaalia toimintaa tukevia pro- ja prebiootteja. Niiden käyttöä suositellaan koiran suolistohäiriöiden hoitoon. Canikur Pro valmiste sopii myös kissalle. Täydennysrehut tukevat suoliston omaa bakteerikantaa, sisältävät hyödyllisiä bakteereita ja valmisteen sisältämät kuidut sitovat pinnalleen vahingollisia bakteereita ja kiinteyttävät ulostetta.

 

Mistä tiedän, että lemmikille ei kehity nestehukkaa, kun hoidan sitä kotona?

 

Vähimmäismäärä nesteelle on 0,5 dl per elopainokilo päivässä. Tällöin esimerkiksi 20 kiloinen koira tarvitsee nestettä minimissään litran päivässä. Koira tai kissa on hyvä punnita vatsataudin alussa, jotta osataan arvioida mahdollinen kuivuminen. Paino ei saa pudota vatsataudissa.

 

Jos lemmikki ripuloi jatkuvasti ja ripuli on kovin vetistä tai se oksentaa juomansa veden toistuvasti, tulee lemmikki viedä eläinlääkärille, jossa sille annetaan nestettä suonensisäisesti.

 

Akuutti lemmikin ripuli ei ole varsinainen sairaus itsessään vaan ennemminkin prosessi, jolla elimistö pyrkii eroon sairauden aiheuttajista. Jos koira voi ripulista huolimatta hyvin niin usein riittää, että antaa koiran levätä ja huolehtii koiran riittävästä nesteen saamisesta.