Päätäiden häätäminen ja ennaltaehkäisy

Täi on 2–3 mm pitkä, litteä ja vaaleanharmaa loinen, joka elää hiuspohjassa. Täi imee ravinnokseen verta ja munii vaaleankuultavat munansa (saivareet) hiusten tyviosaan. Tyypillisiä saivareiden sijaintipaikkoja ovat hiukset korvien yläpuolella ja niskassa. Täi elää vain 1-2 vuorokautta jouduttuaan hiuspohjan ulkopuolelle.

Täitartunnan oireet

 

- Täitartunta havaitaan yleensä siinä vaiheessa, kun päänahka kutisee ja hiuksia aletaan tutkia tarkemmin, kertoo farmaseutti Ilona Kaartinen Jämsän apteekista. 

- Hiusten tyveen kiinnittyneet saivareet löytyvät hiusjuuresta tarkalla tutkimisella. Täin munat kiinnittyvät tiukasti hiuksiin, eivätkä lähde irti puistelemalla. Aikuiset täit löytyvät parhaiten, kun kampaa hiukset tiheällä täikammalla lavuaarin tai valkoisen paperin päällä ja katsoa putoaako hiuksista loisia harjauksen yhteydessä.

 

Täitartunnan hoito

 

Shampoot ja liuokset

 

Täitartunta hoidetaan täiden häätöön tarkoitetuilla shampoilla tai liuoksilla pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti. Kaartinen muistuttaa, että täihäätö on hyvä suorittaa myös niille perheenjäsenille, joilta täitä ei ole löytynyt.

- Pääsääntö on, että hoito toistetaan parin viikon kuluttua niillä henkilöillä, joilla täitartunta todettiin.  

 Lääkeainetta sisältävät täishampoot vaikuttavat täiden keskushermostoon, jonka seurauksena täit menehtyvät. Häätöön tulee käyttää riittävä määrä shampoota, jotta kaikki täit kuolevat. Tällöin vähennetään riskiä täiden vastustukyvyn kehittymiselle.

 Lääkeaineettomien valmisteiden teho perustuu täiden tukehtumiseen. Näille valmisteille täit eivät voi kehittää vastustuskykyä. Kaartisen mukaan yksi suosittu valmiste on ollut lääkeaineeton Licener shampoo, joka tuhoaa täit ja täin munat vain yhdellä käsittelyllä. Tämän tuotteen kohdalla käsittelyä ei tarvitse uusia.

 

Harjaaminen täikammalla


Kaartinen muistuttaa, että hoidon lisäksi on hyvä käyttää tiheää täikampaa. Tähän käy mikä tahansa täikampa, mutta kestävimpiä ovat metallipiikkiset täikammat, kuten kaksirivinen Nitcomb.

- Täit ja saivareet jäävät kampaan kiinni, josta ne voidaan irrottaa ja hävittää esim. viemäriin. Kaikki hiukset käydään huolella lävitse pieni määrä hiuksia kerrallaan ja kampa tarkistetaan jokaisen vedon jälkeen. Tarkistus tulee suorittaa hyvässä valaistuksessa, esim. auringonvalossa.

 Hiukset on hyvä käydä lävitse muutaman päivän välein hoitojen välillä sekä kerran viikossa usean viikon ajan uusintakäsittelyn jälkeen.  

Hiukset on hyvä tarkistaa säännöllisesti myös silloin, kun tuttavapiirissä, koulussa tai päiväkodissa esiintyy täitä. Kouluun ja päiväkotiin on tärkeä ilmoittaa, mikäli oma lapsi on saanut täitartunnan.
 

Vaatteet ja petivaatteet


Lakanat ja vaatteet pestään hoidon yhteydessä 60 asteessa. Mikäli hattuja ja pipoja ei voi pestä, tuhoutuu täi pitämällä päähineitä yön yli pakastimessa.

 Harjat ja kammat pidetään kuumassa vedessä (+60 C) puolen minuutin ajan tai kiehuvassa vedessä kymmenen sekuntia. Täi elää ihmiskehon ulkopuolella korkeintaan kaksi päivää.

 

Täitartunnan ennaltaehkäisy

 

Tartuntojen ehkäisemiseksi on pipoa hyvä säilyttää esim. takin hihassa, käyttää vain omaa kampaa/harjaa ja välttää niiden lainaamista toisille sekä välttää hiusten kosketuskontaktia.

 Tartunnan välttämistä voidaan tehostaa myös tartuntaa ehkäisevillä valmisteilla, kertoo farmaseutti Kaartinen. - Jämsän apteekissa myytävä Linicin Prevent on täitartunnan ennaltaehkäisyyn kehitetty suihke ja se on helppo annostella hiuksiin tarha- tai koulupäivän alussa. Vaikutus kestää noin 7 tuntia.

Täit eivät hypi päästä toiseen, joten vierekkäin työskentelystä ei ole haittaa. Päätäi on ainoastaan ihmisten loinen, joten se ei tartu lemmikkieläimiin. 


Lähde: Tartuntatautiliitto - Päätäi www.tartuntatautiliitto.fi/paatai.html