Lapsen kivun ja kuumeen hoito

 

Lasten kivun hoito riittävin suurin annoksin on tärkeää. Ohjeen mukaisilla annoksilla käytettyinä lapsille soveltuvat kipulääkkeet ovat turvallisia ja tehokkaita. Koska lasten elimistö käsittelee lääkeaineita eri tavalla kuin aikuisten, on tärkeä noudattaa suositusten mukaisia annosohjeita. Mikäli kiputila pitkittyy tai reseptivapaat lääkkeet eivät tunnu tehoavan riittävästi, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Alle kolmen kuukauden ikäisten lasten kivun ja kuumeen hoito kuuluu aina lääkärin vastuulle.

Parasetamoli on ensisijainen lääke lasten kivun ja kuumeen hoidossa. Haittavaikutukset ovat harvinaisia ja valmiste soveltuu kaiken ikäisille.

 

Ibuprofeeni soveltuu erityisesti lihasperäisiin kipuihin, korvasärkyyn sekä toimenpiteiden jälkeiseen kivun hoitoon. Valmistetta ei tule käyttää alle 5 kiloisille. Ibuprofeenin käyttöaika tulee rajata mahdollisimman lyhyeksi, sillä pitkäaikainen käyttö voi vahingoittaa ruuansulatuskanavaa. Ibuprofeenia ei tule käyttää lapselle, joka sairastaa astmaa tai on aikaisemmin saanut iho-oireita valmisteen käytöstä.

 

Yleisenä annosohjeena voidaan pitää seuraavaa, valmistekohtaiset annosohjeet löytyvät pakkausselosteesta

  • parasetamoli 15 mg/kg 1-3 kertaa päivässä
  • ibuprofeeni 10 mg/kg 1-3 kertaa päivässä

 

Lapsille soveltuvia kipu- ja kuumelääkkeitä on nestemäisinä liuoksina, veteen liukenevina tabletteina, nieltävinä tabletteina sekä peräpuikkoina. Nopein vaikutus saadaan nestemäisillä sekä veteen liukenevilla valmisteilla, hitain peräpuikoilla. Nykyiset hoitosuositukset puoltavat suun kautta otettavien lääkkeiden käyttöä ja tämän vuoksi peräpuikoista kannattaa siirtyä nesteisiin ja tabletteihin heti kun lapsi pystyy ja suostuu niitä ottamaan.

 

Useita kipulääkkeitä ei tule käyttää yhtä aikaa. Asetyylisalisyylihappoa eli aspiriinia ei tule käyttää lasten kivun tai kuumeen hoitoon sen aiheuttaman harvinaisen, mutta vakavan maksaa ja aivoja vahingoittavan Reyen oireyhtymän vuoksi. Kannattaa huomioida, että monissa flunssalääkkeissä, kuten Finrexinissa ja Coldrexissa, on kipulääkkeenä asetyylisalisyylihappoa, eivätkä ne sen takia sovellu lapsille. Tutustu aina huolella pakkausselosteeseen ennen lääkkeiden antoa lapsille ja tarkista pakkauksesta oikea annostusohje.    

 

Lapsen kuumetta voidaan tarvittaessa laskea lääkkeen avulla. Parasetamoli on tähän ensisijainen vaihtoehto. Lapsen voi antaa leikkiä normaalisti, mutta kovaa fyysistä rasitusta tulee välttää. Hyvä on myös muistaa, että kuumeinen lapsi tarvitsee nestettä tavallista enemmän.