Ikääntyneen koiran vaivat

Koiralla ikääntyminen tuo mukanaan erilaisia vaivoja, aivan kuten meillä ihmisilläkin. Ikääntyneen koiran hyvinvointia voidaan kuitenkin tukea eri tavoin: liikunnalla, laadukkaalla ruokavaliolla ja seniorikoirille tarkoitetuilla ravinnon täydennysvalmisteilla.

 

Minkä ikäisenä koira on seniori?

 

Koirien ikääntyminen vaihtelee roduittain. Seniori-iän katsotaan alkavan koirarodussa silloin, kun koiran keskimääräisestä eliniästä on kuljettu jo 75%. Tämän mukaan Tanskandogin seniori-ikä alkaa jo ennen 6 vuotta, kun taas borderterrieri saavuttaa seniori-iän vasta 10 vuotiaana.

 

Miten ikääntyminen vaikuttaa koiraan?

 

Ikääntyminen näkyy käyttäytymismuutoksina ja erilaisina sairauksina. Omistaja huomaakin koirastaan, että ennen niin terävän koiran ote tietoiseen ympäristöön alkaa lipsua.

 

Käyttäytymiseen liittyvistä muutoksista on kyse, kun koira ei enää tunnista sille ennestään tuttuja paikkoja, ihmisiä tai tilanteita tai koiravanhuksen unirytmi menee sekaisin ja koira valvotuttaa perhettä öisin. Iän tuomat rappeumamuutokset ovat hyvin samanlaisia kuin ihmisilläkin.

 

Mitkä ovat ikääntyneiden koirien tyypillisimpiä vaivoja?

 

Hyvin usein koirat ja myös kissatkin ikääntyessään sairastuvat nivelrikkoon, hammasvaivoihin ja sydän- ja munuaissairauksiin. Myös kasvainsairaudet ovat yllättävän tyypillisiä ikääntyneen lemmikin vaivoja.

 

Miten näitä muutoksia ja sairauksia voi ennaltaehkäistä?

 

Ikääntymiseen liittyviä rappeumamuutoksia on vaikea hoitaa ja kyse onkin muutosten hidastamisesta hyvällä ruokavaliolla ja tarpeellisilla täydennysrehuvalmisteilla. Keskimäärin joka toinen koiravanhus on ylipainoinen. Koska ylipaino rasittaa niveliä ja sydäntä, on tärkeää pitää koiravanhus ihannepainoisena.

 

Seniorin päivittäisen ruoan tulee sisältää riittävästi E-vitamiinia, joka tehokkaimpana antioksidanttina hidastaa rappeumamuutoksia ja jopa dementiaa.

 

Nivelvalmisteilla, kuten Seraquin, tuetaan nivelrikkoisen koiran nivelten aineenvaihduntaa. Lisäksi seniorikoiran vireystason kohottamiseen sopii ginseng valmiste Gerivet, joka on suomalaisessa tutkimuksessa todettu lisäävän vanhojen koirien elinvoimaa. Näitä kaikkia valmisteita on saatavilla hyvin varustetuista apteekeista.

 

Milloin lemmikki tulee viedä eläinlääkäriin?

 

Seniori-ikäinen lemmikki on syytä viedä vuosittain eläinlääkärin tarkastukseen. Senioritarkastuksia tekevät useimmat eläinklinikat ja niissä kiinnitetään erityistä huomiota tyypillisiin seniori-ikäisten koirien sairauksiin.

 

Vuosittainen senioritarkastus on perusteltua, koska yksi vuosi ikäännyttää koiraa noin seitsemän vuoden verran ja tässä ajassa ehtii nivelrikko, sydän- tai kasvainsairaus kehittyä jo pitkälle.