Farmaseutti on lääkealan monitaituri

Soile Peltokangas valmistui keväällä 2014 farmaseutiksi Itä-Suomen yliopistosta. Kolmevuotinen opiskelu sisälsi kaksi kolmen kuukauden harjoittelujaksoa, jotka hän suoritti molemmat Jämsän apteekissa. Valmistumisen jälkeen Peltokangas työskenteli apteekissa kolme kuukautta ja jatkoi syksyllä opintojaan. Peltokangas kannustaa apteekkialalle kaikkia lääkehoidosta ja ihmisläheisestä työstä kiinnostuneita.

Asiakaspalvelua, lääkkeenvalmistusta, lääkekasvatusta

Farmaseutin tutkinto antaa monipuoliset valmiudet toimia lääkealan asiantuntijana apteekissa, sairaala-apteekissa tai lääketeollisuudessa. Opinnoissa perehdytään laaja-alaisesti lääkkeiden vaikutusmekanismeihin, oikeaan käyttöön sekä mm. lääkkeenvalmistukseen. Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset sekä alaan liittyvä lainsäädäntö ovat myös tärkeä osa opintoja. Lisäksi opinnot sisältävät mm. biologiaa, kemiaa ja ihmisen fysiologiaa.

 

Peltokangasta kiinnosti opiskeluaikana erityisesti lääkkeiden käyttäytyminen elimistössä.

- Lääkkeiden ominaisuuksiin ja vaikutusmekanismeihin pureutuva farmakologia tuntui välillä melko haastavalta. Aihealueen kiinnostavuus ja tärkeys auttoivat kuitenkin jaksamaan tentteihin lukemisessa.

 

Apteekkityössä tarvittavat tiedot ja taidot kehittyvät ajan kanssa harjoitteluiden sekä käytännön työn kautta.

- Ensimmäinen harjoittelu jännitti kyllä ennakkoon. Sain tuosta ajasta hyvän kokonaiskuvan apteekkityöstä. Toinen harjoittelujakso pureutui pintaa syvemmälle, mikä teki harjoittelusta erityisen mielenkiintoisen. Asiakkaan lääkehoidon laaja-alainen arviointi sekä alakoululuokalle pidetty lääkekasvatustunti ovat jääneet erityisesti mieleen, Peltokangas muistelee.

- Koululaisista oli hyvin mielenkiintoista tietää, miksi yskänlääkettä ei saa juoda koko pulloa kerrallaan. Harjoittelun aikana pääsin myös valmistamaan mm. lääkevoiteita, kamferitippoja ja urheilujuomajauhetta. Valmistaminen oli mukavaa ja käytännönläheistä tekemistä.

 

Peltokankaasta antoisimmat hetket apteekkityössä kokee silloin, kun saa tarjottua ratkaisun johonkin asiakkaan oireeseen tai lääkehoidon ongelmaan tai esimerkiksi oikaistua vääriä käsityksiä lääkkeistä. Asiakaspalvelu on antoisaa myös mukavien asiakkaiden vuoksi.

 

Työn sisältö vaihtelee jonkin verran päivittäin. Asiakkaita palvellaan niin resepti- kuin itsehoitopuolella. Kun on hiljaista, ehtii täyttää hyllyjä. Lääkkeenvalmistus tuo vaihtelua asiakaspalveluun.

Vaihtelevuus on kivaa, en ole ikinä joutunut tekemään koko viikkoa yhtä ja samaa hommaa, ja yleensä yhden päivänkin aikana tulee tehtyä kaikenlaista tavaran hyllyttämisestä reseptintoimittamiseen.

 

-Haastavinta farmaseutin työssä on se, että koko ajan on opittava uutta ja päivitettävä omaa osaamista, Peltokangas kuvaa.

-Ja muutenkin on tiedettävä laajasti monenlaisista asioista. Eipähän ainakaan tarvitse ikinä ajatella, että ”tylsää, nyt osaan kaiken, eikä ole enää mitään opeteltavaa!” Peltokangas naurahtaa.

 

Farmaseutista proviisoriksi

 

Peltokangas jatkaa farmasian opintojaan vielä kaksi vuotta tarkoituksenaan valmistua proviisoriksi. Vaikka suuri osa proviisoreista työllistyy apteekeissa, hän ei halua sulkea pois mahdollisuutta työskennellä lääketeollisuudessa tai sairaalassa.

- Farmasian ala on hyvin ihmislähtöistä ja muuttuviin tilanteisiin on osattava sopeutua. Alalla on hyötyä asiakaspalveluhenkisyydestä, tarkkuudesta, huolellisuudesta sekä kyvystä omaksua nopeasti uutta, Peltokangas luettelee.

- Farmaseutit eivät ole kuitenkaan yksi ihmistyyppi, vaan farmaseutteja on luultavasti yhtä montaa tyyppiä kuin on farmaseutteja, eikä ole mahdollista sanoa, että ”voit hakeutua alalle vain, jos olet tällainen ja tällainen”.

- Kun on asenne kohdallaan, farmasian opiskelu antaa kyllä hyvät eväät pärjätä työssä! Työelämä sitten opettaa lisää.