Laihdutusvalmisteet ovat hyvä apu painonhallintaan, kun noudattaa ohjeita ja kiinnittää huomiota omiin terveystottumuksiinsa

Eväitä terveelliseen painonpudotukseen

Terveellinen ruokavalio, säännöllinen ja kohtuullinen ateriointi sekä monipuolinen liikunta ovat tärkeitä askelia kohti parempaa oloa. Laihdutusvalmisteet ovat hyvä apu painonhallintaan, kun noudattaa ohjeita ja kiinnittää huomiota omiin terveystottumuksiinsa. Terveydenhuollon ja oman apteekkisi asiantuntijoilta kannattaa kysyä neuvoa turvalliseen painonpudotukseen.

Ylipaino on yleinen ongelma suomalaisilla. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen aikuinen on lihava.

Lihavuus aiheuttaa ja edistää monia pitkäaikaissairauksia. Ylipaino on aina terveysriski, sillä se lisää riskiä sairastua muun muassa tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, astmaan sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Lihavuus ja siihen liittyvät sairaudet heikentävät myös elämänlaatua, kun fyysinen toimintakyky ja työkyky heikkenevät.

Painoa kertyy, kun saamme ravinnon mukana enemmän energiaa kuin kulutamme. Loma-aikana kertynyt muutaman kilon ylipaino voidaan karistaa lyhytaikaisella, niukkaenergisellä dieetillä.  Sen sijaan vuosien aikana kertyneitä kiloja karistettaessa on tärkeää tähdätä pysyviin elämäntavan muutoksiin. Terveellinen ruokavalio, kohtuulliset ateriakoot, säännöllinen ateriarytmi sekä liikunnan lisääminen, vaikkapa arkiliikunnan muodossa, ovat tärkeitä askeleita kohti parempaa oloa.

Turvallinen painonpudotus

Kopio_iStock_000003498085Small.jpg

Painonpudotus onnistuu, kun sen suunnittelee huolella etukäteen, asettaa itselle realistiset tavoitteet ja tekee siitä mahdollisimman miellyttävää. Kokonaistavoitteeksi voi ottaa esimerkiksi viiden prosentin painonpudotuksen.  Pudottamalla muutaman kilon kuukautta kohden saa jo aikaan niin keholle kuin mielellekin hyödyllisiä vaikutuksia.

Reilun ylipainon pudottaminen tulee aloittaa lääkärin tai muun terveydenhuollon henkilön valvonnassa. Tällöin varmistutaan turvallisesta painonpudotustahdista ja tärkeiden ravintoaineiden riittävästä saannista. Terveyskeskuksesta ohjataan tarvittaessa myös ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

- Koska laihtuminen voi vähentää joidenkin lääkeaineiden, esimerkiksi verenpaine-  ja kolesterolilääkkeiden tarvetta, lääkärin kontrollit ovat näitä lääkkeitä käyttäville laihduttajalle tärkeitä, verkkopalvelufarmaseutti Ilona Kaartinen Jämsän Apteekista muistuttaa.

Laihduttajalle sopiva valmiste

Apteekki tarjoaa useita erilaisia valmisteita painonpudotukseen vähäkalorisen ruokavalion rinnalle. Valikoimasta löytyy esimerkiksi rasvan imeytymistä vähentäviä lääkkeellisiä valmisteita, niukkaenergisia ateriankorvikkeita ja kylläisyydentunnetta lisäävä polysakkaridivalmiste.

Uutuutena Suomen markkinoille on tullut Euroopan myydyimpiin painonpudotustuotteisiin kuuluva XL-S Medical -tuotesarja. XL-S Medical Rasvansitoja auttaa pudottamaan painoa jopa 33 % tehokkaammin kuin pelkkä vähäkalorinen ruokavalio. Valmiste vähentää ravinnon rasvojen imeytymistä jopa 28 prosentilla, hillitsee ruokahalua ja tasapainottaa vatsan toimintaa. XL-S Medical Rasvansitoja on saatavilla tabletteina ja annosjauheina. Sarjan uusin tuote, tablettivalmiste XL-S Medical Max Strength, on tästä vielä 33 % tehokkaampi vähentäen rasvojen ja hiilihydraattien pilkkoutumista, vähentäen makeanhimoa ja tasapainottaen verensokeria.

Nutrilett –tuotesarja on toinen hyvä vaihtoehto tehostamaan painonpudotusta. Viikon tai kahden viikon pikastartin painonpudotukseen saa korvaamalla kaikki ateriat Nutrilett Intensite –juomajauheella. Onnistuneen painonpudotuksen jälkeen Nutrilett –patukat ja valmiit Nutrilett –diettijuomat auttavat painonhallinnassa. Monipuoliset Easy Diet –tuotteet soveltuvat sekä 2-3 viikon pituiseen paastoon että pätkäpaastolla laihduttamiseen.

Liikalihavuuteen ja huomattavaan painonpudotukseen kehitetty valmiste on Obesimed. Sen vaikuttavana aineena on patentoitu geelinmuodostaja OMTEC 19. Valmiste sitoo runsaan määrän nestettä itseensä aiheuttaen kylläisyyden tunteen jo ennen ateriaa. Tuote on tarkoitettu aikuisille ja yli 10-vuotiaille lapsille, jotka kärsivät ylipainosta.

- Valitsemme apteekissa kullekin asiakkaalle sopivan valmisteen. Valintaan vaikuttavat muun muassa lähtöpaino, sairaudet ja käytössä olevat lääkkeet, Ilona Kaartinen sanoo.

Apteekin verkkokaupasta voi kätevästi hankkia itselle sopivia laihdutusvalmisteita.  On syytä muistaa, että niillä yksistään ei saavuteta pysyviä tuloksia: Omat terveystottumukset on hyvä arvioida aina dieettiä aloitettaessa.