E-vitamiini suojaa soluja

E-vitamiini toimii elimistössä luonnollisena antioksidanttina suojaten soluja vapailta radikaaleilta, jotka aiheuttavat solujen vaurioitumista. Vapaita radikaaleja muodostuu solujen normaalin aineenvaihdunnan sivutuotteena. Mitä aktiivisempi solu on, sitä enemmän vapaita radikaaleja se tuottaa. Vapaiden radikaalien aiheuttamaa vaikutusta kutsutaan tämän vuoksi hapetusstressiksi.

 

E-vitamiini antioksidanttina on tärkeässä roolissa suojaamassa elimistöä liiallisen hapetusstressin aiheuttamilta vaurioilta. Tämä on todistettu myös useissa E-vitamiinilla tehdyissä tutkimuksissa. Alle on koottu erilaisia tilanteita, joissa tutkimusten mukaan koiran ravinnon täydennys E-vitamiinilla on perusteltua.

 

Rasitus ja oksidatiivinen stressi


Valjakkokoirat, koirajuoksukilpailuissa kisaavat koirat, agilitykoirat, metsästyskoirat sekä palvelus- ja pelastuskoirat altistuvat usein raskaan fyysisen harjoitus- ja kilpailurasituksen seurauksena lisääntyneelle oksidatiiviselle stressille sekä vapaille radikaaleille, joilla on heikentävä vaikutus koirien  suoritus-kestävyyteen ja palautumiseen. Oksidatiivinen stressi on elimistön hapettumistila, joka aiheuttaa vaurioita solutasolla.

 

Tutkimusten mukaan harrastuskoirat hyötyvät E-vitamiinitäydennyksestä ruokavaliossaan. E-vitamiinitäydennyksen ansiosta E-vitamiinin määrä plasmassa, lihaksissa ja muissa kudoksissa lisääntyy, mikä vähentää elimistön rasitusperäisiä hapettumisvaurioita sekä auttaa edistämään koirien suorituskykyä ja rasituksesta palautumista⁵. Tutkimuksissa käytetyt E-vitamiiniannokset vastaavat luonnolliseksi E-vitamiiniksi muunnettuna 335-619 IU/vrk. Vetcare E-vitamiinista yhdestä pumpun painalluksesta saa 240 IU luonnollista E-vitamiinia.

 

Tutkimustulosten yhteenvetoihin pääset täältä.


Koiran seniili dementia

 

Ikääntyneet Seniori-ikäiset koirat hyötyvät E-vitamiinista, koska vitamiinilisällä voidaan hidastaa ikääntyneiden koirien hapettumisreaktioiden aiheuttamia rappeumamuutoksia aivoissa. Tutkimusten mukaan seniorikoirien suorituksen tarkkuus parani huomattavasti E-vitamiini täydennystä saaneilla koirilla, mikä viittaisi siihen, että E-vitamiinin käyttö voi parantaa ikääntyneiden koirien muistia. (7-8)

 

Tutkimustulosten yhteenvetoihin pääset täältä.

 

Lisääntyminen


Tutkimuksissa on todettu, että koirien siemennesteen laatua, siittiöiden liikkuvuutta, elinvoimaisuutta ja määrää voidaan lisätä E-vitamiini lisällä. Tutkimuksissa käytetyt E-vitamiiniannokset vastaavat luonnolliseksi E-vitamiiniksi muunnettuna n. 500 IU/vrk. Vetcare E-vitamiinista yhdestä pumpun painalluksesta saa 240 IU luonnollista E-vitamiinia. (10)

 

Jalostukseen käytettävien koirien lisääntymiskykyä voidaan pyrkiä tehostamaan E-vitamiinitäydennyksellä. Tiineen narttukoiran E-vitamiinitarve on keskimääräistä suurempi, sillä narttu tarvitsee enemmän välttämättömiä vitamiineja sikiön kasvuun ja kehitykseen. (11)

 

Tutkimustulosten yhteenvetoihin pääset täältä.

 

Iho ja nivelet


Tulehduksellinen ihosairaus on valitettavan yleinen vaiva koirilla. Taustalla on usein geneettinen taipumus kehittää allerginen reaktio ympäristön ärsykkeitä ja/tai ruoka-aine-allergeeneja kohtaan. Perimän ja ympäristön lisäksi ihon puutteellinen suojamekanismi altistavat iho-ongelmille.

 

E-vitamiini on erittäin tehokas antioksidantti, jota on konsentroituneena ihon pintakerroksissa. E-vitamiini toimii iholla ensilinjan puolustuksessa rasvojen hapettumista vastaan ja suojaa solukalvoja vapailta radikaaleilta. Ihotulehduksesta kärsivät koirat tarvitsevat enemmän E-vitamiinia ihollaan, minkä vuoksi niille suositellaan E-vitamiinitäydennystä. E-vitamiinin on tieteellisesti todettu parantavan potilaan kliinistä vointia; ihomuutokset kuten ihovauriot, punoitus, paksuuntuminen ja karvattomuus vähenevät. (12)

 

Small Animal Clinical Nutrition (5th edition) suosittaa eläinten E-vitamiini responsiivisten tulehduksellisten ihosairauksien tukihoidoksi E-vitamiinia annoksella 200 – 800 IU kahdesti päivässä. Näitä E-vitamiini responsiivisia ihotulehduksellisia sairauksia ovat systeeminen lupus erythematosus, discoid lupus erythematosus, pemfigus erythematosus, steriili pannikuliitti, acanthosis nigricans, dermatomyosiitti ja koiran korvalehtien vaskuliitti. E-vitamiinia käytetään edelläolevien sairauksien hoidossa yhdessä glykokortikoidien, paikallisten kortisonivalmisteiden ja muiden immunosuppressiivisten lääkehoitojen tukena. Vetcare E-vitamiinista saa yhdestä pumpun painalluksesta 240 IU luonnollista E-vitamiinia. (13)

 

Nivelrikko syntyy vaiheittain biokemiallisen tapahtumasarjan seurauksena ja johtaa lopulta nivelpintojen ruston vaurioitumiseen. Kollageenisen tukirakenteensa menettäneen nivelruston korjautumiskyky on erittäin huono, eikä tuhoutunut rustokudos kykene uusiutumaan. Oireina ovat nivelalueen kipu ja turvotus. E-vitamiini kulkeutuu nivelnesteeseen, missä se vähentää nivelruston tuhoutumista kiihdyttävien yhdisteiden määrää. E-vitamiinilla on tutkimuksessa todettu myös nivelperäistä kipua lieventävää vaikutusta. (14)

 

Tutkimustulosten yhteenvetoihin pääset täältä.

 

Silmät


Tietyillä roduilla on havaittu verkkokalvon rappeuman johtuvan E-vitamiinin imeytymishäiriöstä tai puutoksesta. Näillä koirilla on tutkimuksissa havaittu huomattavasti matalammat E-vitamiinitasot plasmassa, seerumissa ja kudoksissa. E-vitamiinin puutos saattaakin olla yhteinen tekijä verkkokalvon rappeumaan sairastuneilla koirilla. (15-16)

 

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että antamalla E-vitamiini lisää pystyttäisiin palauttamaan plasman E-vitamiini tasot raja-arvojen puitteisiin E-vitamiini puutteesta kärsivillä koirilla. Lisäksi E-vitamiini lisällä on tutkimuksissa pystytty palauttamaan alkuvaiheen verkkokalvon pigmenttimuutoksia sekä tasaamaan neurologisia oireita. Tutkimuksissa on käytetty suuria E-vitamiini annoksia, annoksen vaihdellessa 600 – 2700 IU luonnollista E-vitamiinia, ilman raportoituja haittavaikutuksia (17-18).

 

E-vitamiinin imeytymishäiriön tai puutoksen aiheuttama verkkokalvon rappeuma on silmäsairauksiin erikoistuneen eläinlääkärin diagnosoitava ennen suurien E-vitamiinin annostelun aloittamista.

 

Tutkimustulosten yhteenvetoihin pääset täältä.

 

Vetcare E-vitamiini 100 ml tai 200 ml on myynnissä mm. verkkokaupassa Koiranomaapteekki.fi