Suojaa iho ja nauti auringosta

Ihon suojaaminen auringonvalolta kannattaa aloittaa jo maaliskuussa, jolloin hangesta heijastuu moninkertainen määrä auringon UV-säteilyä. Kesäkuun alku on viimeisin ajankohta aloittaa omalle ihotyypille sopivan aurinkovoiteen käyttö. Pohjoismainen iho kun ei ole tottunut UV-säteilyyn samalla tapaa kuin etelässä asuvan iho.

Ulkona liikkuessa on syytä muistaa, että eri pinnat heijastavat auringonsäteilyä eri tavoin. Lumi heijastaa voimakkaimmin, jopa noin 85 %, auringon UV-säteilystä ja vaalea hiekkakin noin neljäsosan. Veden äärellä ratkaisevaa on ihon kosteus, sillä kostea iho on alttiimpi säteilylle ja palaa herkemmin kuin kuiva iho.  Ruohokin heijastaa säteilystä noin 10 %.

- Suojautuminen on tärkeää, sillä auringon UV-säteily vanhentaa, rypistää ja kuivattaa ihoa. Pahinta on ihon palaminen, joka lisää ihosyövän riskiä, farmaseutti Sari Saraman varoittaa.

Lapsen herkän ihon suojaaminen auringossa on erityisen tärkeää. Otsonikerros on ohentunut, joten iho palaa nykyään entistä herkemmin. Vauvat ja pikkulapset onkin pidettävä kokonaan pois suorasta auringonvalosta.

Alle 3-vuotiaille lapsille ei suositella kemiallisia suojia. Vanhemmille lapsille on tarjolla eri suojakertoimilla olevia aurinkosuojia ja myös kesän ranta- ja hiekkaleikkeihin.

Suojavoidetta on muistettava lisätä uimisen, pyyhkeeseen pyyhkimisen tai runsaan hikoilun jälkeen, sillä liian vähäinen määrä aurinkovoidetta laskee suojatehoa.

Kasvojen herkälle iholle on hyvä olla oma kosteuttava suojavoiteensa. Vartalolle löytyvät lotionit, vaahdot ja sprayvoiteet helppoon ja miellyttävään levitykseen.

- Aurinkorasvojen käyttö on nykyään ympärivuotista lisääntyneen matkustelun vuoksi. Voide säilyy käyttökelpoisena puolisen vuotta kun se säilytetään asianmukaisesti, sitä ei saa jättää aurinkoon lämpenemään ja pilaantumaan, Saraman sanoo.

Aurinkosuoja eri ihotyypeille

Neljälle eri aurinkoihotyypille löytyvät omat tuotteet esimerkiksi ACO Sun -sarjasta. Aurinkoihotyyppi I:een kuuluvat kaikkein herkkäihoisimmat, yleensä vaaleaihoiset ja punatukkaiset, jotka palavat helposti eivätkä rusketu.

Heille löytyvät 50-suojakertoimella aurinkoherkkien aikuisten ja lasten tuotteet. Muut kolme ihotyyppiä ovat II-tyyppi, joka palaa helposti ja ruskettuu huonosti, III-typpi, joka palaa harvoin ja ruskettuu hyvin sekä kaikkein "onnekkain", yleensä tummatukkaisille ja –ihoisille kuuluva IV-aurinkoihotyyppi, joka ei juuri pala ja ruskettuu hyvin.

Suomalainen iho kestää aurinkoa ilman suojaa noin puolisen tuntia. Suositeltavaa on kuitenkin käyttää 20-50 suojakertoimen voiteita.  Huulirasvoissa ja silmänympärysvoiteissa löytyy myös aurinkosuojan sisältäviä tuotteita. Ihoa sisältä päin hoitavat IMEDEEN Tan Optimizer-tabletit sisältävät A-, C- ja E-vitamiinia sekä yhdistelmän karotenoideja; lykopeenia, beta-karoteenia ja luteiinia.

- Miehet saattavat helposti unohtaa suojavoiteiden käytön tai pitävät niitä naisten juttuina. Pilkillä, keväthangilla tai vesillä liikkuvien miesten on tärkeää suojata ihoaan muutoinkin kuin vain lippiksellä. Usein miehet tulevat hakemaan apua voiteista vasta sitten, kun iho on jo palanut, kertoo Saraman, jonka vastuualueelle apteekissa kuuluvat eri kosmetiikkasarjat.
Iho altistuu herkemmin auringolle joidenkin lääkkeiden ansiosta, esimerkiksi antibiootteja tai reumalääkkeitä käytettäessä on vältettävä aurinkoa tai huolehdittava voimakkaammasta suojauksesta. Lääkkeiden käyttöohjeissa on aina tietoa lääkkeiden mahdollisista sivuvaikutuksista.
Kesästä ja auringosta kannattaa nauttia hyvän aurinkosuojan kera. Suosittuja ovat myös itseruskettavat voiteet, joilla saa kauniin päivetyksen ilman UV-säteitä. Laadukkaita ja ihoa hoitavia tuotteita löytyy esimerkiksi Aco-, Louis Vidmer- ja Vichy-kosmetiikkasarjoista.