Bakteerivaginoosi

Emättimen bakteeritasapainon häiriö

Emättimen normaalia, hapanta pH:ta ja bakteeritasapainoa ylläpitävät maitohappoa tuottavat hyvät bakteerit. Bakteeritasapaino voi häiriintyä esimerkiksi antibioottikuurin, kuukautisten tai yhdynnän vuoksi, jolloin emättimen pH nousee ja epäsuotuisten bakteerien määrä nousee radikaalisti. Yleisimpiä oireita ovat runsas, pahanhajuinen valkovuoto sekä lievä kutina.

Mikä on bakteerivaginoosi?

 

Naisella emättimen pH on normaalisti hapan ja bakteeritasapainoa ylläpitävät maitohappoa tuottavat maitohappobakteerit. Bakteeritasapaino voi häiriintyä esimerkiksi antibioottikuurin, kuukautisten tai yhdynnän vuoksi, jolloin emättimen pH nousee ja epäsuotuisten, hapettomassa ympäristössä viihtyvien bakteerien määrä nousee radikaalisti. Samalla maitohappobakteerien määrä vähenee.

Kyse ei siis ole elimistön ulkopuolelta tulevasta bakteeritulehduksesta vaan emättimessä olevien bakteerien tasapainohäiriöstä. Bakteerivaginoosi ei ole sukupuolitauti, mutta useat seksikontaktit lisäävät sen riskiä, samoin kuparikierukan käyttö. Yhdyntä ja kuukautiset yleensä pahentavat oireita.

 

Oireet

 

Bakteerivaginoosi voi olla oireeton mutta yleisinä tunnusmerkkeinä ovat runsas, pahanhajuinen ja tasainen valkovuoto, joka on vaaleaa tai harmahtavaa. Myös lievää kutinaa voi esiintyä.

Emättimen hiivatulehduksessa kutina on yleensä voimakkaampaa, valkovuoto on kokkareista ja hajutonta. Intiimialueen limakalvojen kuivuus oireilee kutinana ja arkuutena, mutta ei muuta valkovuodon koostumusta.

Kotitestin (Canestest tai i Say Vaginal Infection) avulla voi selvittää onko oireiden taustalla bakteerivaginoosi vai jokin muu tulehdus.

 

Bakteerivaginoosin hoito

 

Itsehoito

 

Tuttuja, bakteerivaginoosille tyypillisiä oireita voi ennaltaehkäistä ja hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla valmisteilla, jotka normalisoivat emättimen pH:ta ja lisäävät hyvien bakteerien määrää. Toisilla oireet voivat hävitä myös ilman hoitoa. Hyvä intiimihygienia on tärkeää, mutta runsasta pesemistä sekä tavallisten pesuaineiden ja saippuan käyttöä tulee välttää. Tarvittaessa intiimialueen pesuun voi käyttää siihen tarkoitettuja, happaman pH:n omaavia pesuvalmisteita.

Oireetonta bakteerivaginoosia ei tarvitse hoitaa – poikkeuksena raskaus, jonka aikana bakteeritasapainon häiriö voi altistaa ennenaikaiselle synnytykselle. Seksikumppanin hoito samanaikaisesti ei ole tarpeen.

 

Tuotevalikoima

 

Intiimiapteekista löydät ilman reseptiä saatavat itsehoitovalmisteet bakteerivaginoosin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Valikoima koostuu paikallisesti käytettävistä valmisteista, jotka sisältävät maitohappobakteereita (mm.Lactal Balans emätingeeli 7x5 ml ja Vagisan maitohappobakteeri emätinpuikko 7 kpl), C-vitamiinia (Vagi-C 6 emätinpuikkoa) tai muita emättimen pH:ta tasapainottavia ainesosia (mm. i Say Vaginal Infection 14 emätintablettia, Canesbalance emätingeeli 7x5 ml) sekä suun kautta otettavasta intiimialueen Femiflor-maitohappobakteerivalmisteesta.

Helppokäyttöisillä kotitesteillä (Canestest ja i Say: Vaginal Infection) voit tarkistaa onko oireiden taustalla bakteerivaginoosi vai jokin muu emätintulehdus.

 

Milloin kääntyä lääkärin puoleen?

 

Itsehoitovalmisteita tehokkaampia ovat lääkärin kirjoittamalla reseptillä saatavat lääkevalmisteet, joissa vaikuttavana aineena on joko medronidatsoli tai klindamysiini.

 

Lääkärin puoleen tulee kääntyä seuraavissa tapauksissa:

  • oireet esiintyvät ensimmäisen kerran tai ovat bakteerivaginoosille epätyypilliset
  • itsehoito ei ole auttanut tai oireet uusiutuvat usein
  • on epäilys sukupuolitaudista
  • esiintyy virtsaamisvaikeutta, kuumeilu, kipua tai verenvuotoa (muuta kuin kuukautisista johtuvaa)
  • raskaus

 

Lähteenä käytetty: Terveysportti; Emättimen bakteeritasapainon häiriö (bakteerivaginoosi)