Lemmikin ihonhoito

Lemmikin kesäihon hoito

Lemmikin ihon ja turkin kuntoon vaikuttavat sekä koiralla että kissalla haavat, hankaumat, loistaudit, stressi, allergiat ja ravinto. Koirien yleisimpiä iho-oireita ovat karvanlähtö, turkin kiillottomuus sekä ihon kutina, hilseily ja tulehdukset. Kesän lämpö ja kosteus altistavat ihoa tulehduksille, joten erilaiset suojat ja haavojen hoitovoiteet kannattaa varata lemmikkien kesävarustukseen.

Suojaa auringolta ja kosteudelta

Koiran kuononpää ja iho on hyvä suojata auringolta. Vaalea iho on erityisen herkkä auringolle. Lemmikeille kehitetty Sun Free SK30 on kosteuttava aurinkosuojavoide karvattomille ja heikosti pigmentoituneille ihoalueille. Sen suojakerroin on 30.

Koiraa ei kannata pestä usein, sillä pesu vähentää ihoa ja turkkia suojaavaa rasvakerrosta. Paljon uivien koirien iholle voi puhjeta äkillinen bakteeritulehdus. Herkkiä rotuja ovat esimerkiksi noutajat, saksanpaimenkoirat, bernhardinkoirat ja cockerspanielit. Tulehdusta voi ehkäistä huuhtelemalla uidessa likaantunut turkki ja kuivaamalla koira huolellisesti uinnin jälkeen. Hexocil –shampoo on desinfioiva ja hoitava erikoisshampoo, joka eliminoi tehokkaasti taudinaiheuttajia turkista.

Hot spotiksi kutsuttu tulehdus voi levitä nopeasti märkäiseksi ja aristavaksi laikuksi, jossa karvat liimautuvat yhteen. Infektion aiheuttaa iholla elävä streptokokki. Lämpö ja kosteus edesauttavat tulehduksen syntyä ja leviämistä. Hiekka, tikut, allergiat sekä sieni- ja bakteeritulehdukset voivat aiheuttaa furunkuloosia eli varvasvälitulehdusta. Sen ensioireita ovat tassujen nuoleminen ja varpaanvälien punoitus. Ärtyneen ihon hoitoon sopivat muun muassa Vetramil -haavavoide ja Vetramil –haavaspray.

Tulehdusta hoidetaan leikkaamalla karvat tulehtuneelta alueelta ja pari senttiä sen ympäriltä. Tulehduskohtaa haudotaan pari kertaa päivässä ihonpuhdistusliuoksella. Desinfioivilla shampoilla voidaan myös helpottaa oireita. Laajalle levinneisiin tai uusiin, ennen tunnistamattomiin ihotulehduksiin tarvitaan kuitenkin aina eläinlääkäriä.

On hyvä muistaa, että myös ravinnolla on suuri merkitys sekä ihon että karvan kuntoon. Rasvahappojen puute voi aiheuttaa ihon hilseilyä, turkin elottomuutta ja karvalähtöä. Rasvahappoja voi puuttua etenkin pelkkää kuivaruokaa syöviltä lemmikeiltä. Biotiini vaikuttaa ihon, turkin ja kynsien hyvinvointiin. Sen tarve lisääntyy erilaisissa stressitilanteissa. Eläimen elimistö tarvitsee myös metioniinia. Monipuolisia vitamiini- ja rasvahappovalmisteita on saatavissa apteekin myymälästä ja verkkokaupasta.

Nirhamien, pistosten ja haavojen hoito

Pienet, alle sentin mittaiset haavat ja pintanaarmut voidaan hoitaa kotona. Naarmuihin voi laittaa haavavoidetta.  Haava puhdistetaan haavojen puhdistusaineella. Haavaan työntyvät karvat kannattaa leikata pois vaseliinilla voidelluilla saksilla, jolloin karvat tarttuvat vaseliiniin. Haavan päälle asetetaan puhdas side, joka vaihdetaan päivittäin. Esimerkiksi Vetericyn Hydrogel on kirvelemätön haavasuihke kaikille eläinlajeille ihovaurioiden desinfektioon, ihon puhdistukseen ja lieviin ihon ärsytystiloihin.

Eläinlääkärin hoitoa vaativat aina tulehtuneet, taivekohdissa ja helposti likaantuvissa paikoissa, kuten tassuissa, olevat haavat. Tikut ja lasinsirut voivat vahingoittaa syvältä arkaa tassunpohjaa. Myös puremahaavat, suuret, syvät ja avautuvat haavat sekä ampumahaavat on aina tarkastettava eläinlääkärillä, sillä niissä voi syntyä suuria lihasvaurioita.

Koiran ensiapuun

Koiran kanssa liikkuessa luonnossa, lomalla tai harrastuksissa usein sattuu ja tapahtuu. Näppärä ja pienikokoinen koiran ensiapupakkaus on kätevä ottaa mukaan ja siitä saa tarvittaessa nopean ensiavun. Se on myös erinomainen lahja tai tuliainen jokaiselle koiran omistajalle.