Koiran suu kuntoon iStock_000010278685XSmall.jpg

 

Mistä koostuu Murren hammas- ja ienterveys? Hyvästä kotihoidosta, säännöllisistä eläinlääkärin tarkistuksista ja oikeanlaisesta ravitsemuksesta.

 

Tuoksahtamaton hengitys, vaaleanpunaiset ikenet ja tasaisen vaaleat hampaat – näistä tunnistaa, että koiran suu on kunnossa.

 

- Tärkein osa suun terveyden ylläpitoa on säännöllinen kotihoito. Päivittäinen hampaiden harjaus on paras tapa poistaa plakkia, sanoo eläinlääkäri Helena Kuntsi-Vaattovaara Andent Oy:stä.

 

Koira kannattaa totuttaa hampaiden harjaukseen pentuna pienin askelin: käyttää hammasharjaa vain hetken yhden hampaan pinnalla, palkita koira herkulla ja pidentää harjausaikaa koiran tottuessa.

 

- Aina päivittäinen hampaiden harjaus ei onnistu. Silloin apu löytyy kemiallisista plakinpoistajista. Lemmikille voi myös tarjota plakkia poistavaa pureskeltavaa.

 

Milloin lääkäriin?

Ientulehdus on koirien tavallisimpia suusairauksia, yli 80 prosenttia yli kolmevuotiaista koirista kärsii siitä. Oireita ovat pahanhajuinen hengitys, ikenien punoitus ja verenvuoto, joskus suun raapiminen ja huulitulehdus.

 

- Plakin seurauksena hammasta ympäröivä kudos tulehtuu, ikenet vetäytyvät, muodostuu ientaskuja, hampaan kiinnityskudos löystyy ja lopulta seuraa parodontiitti ja hammas irtoaa.

 

Kuntsi-Vaattovaara muistuttaa, että tulehtuneet ikenet ovat suuri bakteerivarasto, josta bakteerit voivat leivtä verenkertoon ienhaavojen kautta. Etenkin sydän- ja läppävikaiselle ja diabetesta sairastavalle koiralle suubakteerit ovat riski, sillä ne aiheuttavat tulehduksia myös muualla elimistössä, kuten maksassa ja munuaisissa.

 

- Hoitamattomat hampaat ovat koiralle kivuliaita. Siksi kunnon hammastarkastus pitäisi tehdä rodusta riippuen 2 – 4 vuoden iästä alkaen – tarvittaessa vuosittain. Eläinlääkäri tarkastaa, röntgenkuvaa ja puhdistaa koiran hampaat nukutuksessa.

 

Koirien tavallisia hammasongelmia ovat myös murtumat. Kaikkia vahingoittuneita hampaita ei tarvitse poistaa, vaan hammas pystytään usein säilyttämään toimintakykyisenä juurihoidolla. Hammashoitoihin erikoistuneet eläinlääkärit tekevät myös paikkauksia ja purentavikojen korjauksia, suun alueen kasvainten poistoja sekä leukamurtumien korjauksia.

 

Ehkäise ennalta

 

Ennaltaehkäisy on parasta koiran suunterveyden hoitoa. Harjaksi sopii pehmeä hammasharja ja tahnaksi hyvänmakuinen, fluoriton eläinten hammastahna.

 

- Ruoallakin on merkitystä. Liian pehmeä ruoka altistaa hammas- ja ienongelmille. Lemmikin säännöllinen ruokkiminen plakin poistoon suunnitellulla kuivamuonalla edesauttaa hampaiden puhdistamista. Näitä valmisteita saa ainakin eläinlääkäriasemilta ja apteekeista, Kuntsi-Vaattovaara huomauttaa.

 

- Kannattaa myös kokeilla entsymaattisia purupaloja, muotoiltuja puruluita ja nahkaluita. Sen sijaan lihattomien tai kuivuneiden luiden pureskelu voi aiheuttaa hammasvaurioita ja ruuansulatusongelmia.