Koiran peseminen; tieto- ja tuotevinkkejä

Koiran turkki pestään, kun se tuntuu tai näyttää likaiselta. Liiallista pesemistä tulee välttää, sillä se kuivattaa ihoa ja altistaa ihoa tulehduksille. Tärkeää on käyttää vain koirille tarkoitettuja, laadukkaita pesutuotteita. Ihmisten pesuaineet eivät koirille sovi eivätkä pese turkkia tehokkaasti.

koiran_peseminen_1.jpgKuinka usein koiran turkki pestään?

Lyhytkarvaisille roduille riittää koko turkin peseminen pääsääntöisesti muutaman kerran vuodessa. Pitkä turkki sekä ihosairaudet vaativat usein tiheämpää pesemistä. Kurakeleillä likaantuneet alueet  huuhdotaan tai pestään aina sisään tullessa. Kun ajoteitä suolataan, tassut ja varpaanvälit tulee muistaa puhdistaa huolella.

Jos joudut pesemään lemmikkisi turkkia usein, valitse jokapäiväiseen käyttöön sopiva shampoo, joka myös kosteuttaa. Kuivan ihon hoitoon valitaan hellävarainen, kosteuttava shampoo ja hoitoa täydennetään tarvittaessa kosteuttavalla hoitotuotteella. Jos iho on ärtynyt, valitaan pesutuotteeksi antiseptinen valmiste. Tulehtuneen ihon hoitoon vaaditaan usein eläinlääkärin määrämä antibioottikuuri, jota voidaan tukea antiseptisella shampoolla tai hoitoaineella. 

Vinkkejä koiran pesemiseen

Varaa pesemiseen reilusti aikaa. Ennen pesemistä selvitä turkissa olevat takut. Jos peseytyminen on koiralle vastenmielistä, varaa pesuhetkeen herkkupaloja, joilla voit palkita koiraa. Levitä shampoo kasteltuun turkkiin - pitkään turkkiin puristellen, hankaamista välttäen - ja anna vaikuttaa 10 minuuttua. Huuhdo turkki huolella. Sopiva aika on 10 minuuttia kädenlämpöisellä vedellä. Huuhtoessa vettä ei saa joutua koiran korviin.

koiran_peseminen_2.jpgTarvittaessa voit viimeistellä pesun hoitoaineella, joita löytyy poispestävinä sekä turkkiin jätettävinä. Ihoon jätettävät suihkeet sopivat erityisesti lyhytkarvasille ja liukasturkkisille roduille. Hoitoaineella voi tehostaa kuivan ja herkän ihon kostuttamista sekä ärtyneen ihon rauhoittamista.

Pesun jälkeen puristele tassut ja turkki pyyhkeen avulla kuivaksi aluskarvoja myöten. Voit myös kuivata turkkia kammalla ja viileää ilmaa puhaltavalla hiustenkuivaajalla. Huolellisella kuivaamisella ehkäistään kosteassa ihossa viihtyvien bakteerien aiheuttamat ihotulehdukset.

Ihonhoitotuotteita Koiran omasta apteekista:

 

Lähteet: Galenos 4/2013: Parhaat vinkit koiran pesuun, Lötjönen-Pihlaja Risto;Veterinarius 2/2013: Vetriderm ja lemmikin pesu